جزیره قشم
جزیره قشم در استان هرمزگان واقع شده و بزرگترین جزیرهایران و خلیج فارس است . سه جزیره هنگام ، هرمز و لارک در نزدیکی جزیره قشم هستند و همچنین با وقوع جزر و مد تعدادی جزیره کوچه در اطراف هستند که به جزیره قشم نزدیک میشوند و به آنها جزیره ناز نیز میگویند ، یعنی برای پیوستن به جزیره قشم مرتب ناز میکنند .
جغرافیا
جزیره قشم از موقعیت جغرافیایی در جنوب بندر عباس ، در جنوب شرقی جزیره هرمز ، در شمال با جزیره هنگام و در شمال غربی با جزایر تنب بزرگ و کوچک و ابوموسی قراردارد . بندرعباس نزدیک ترین فاصله ساحلی با جزیره قشم را دارد. مساحت تقریبا 1500 کیلومتری را دارد و حدود 2.5 برابر کشورهای سنگاپور ، بحرین و سان مارینو است .
جزیره قشم یا شهرستان قشم دارای 3 بخش مرکزی ، شهاب و حرا است و دارای 5 شهر قشم ، سوزا ، درگهان ، لافت و رمکان است .
جزیره قشم با وسعت حدود 1500 کیلومتر طولانی ترین خط ساحلی را در بین سایر جزایر خلیج فارس دارد که این سواحل مروبط به جزایر ناز ، زیتون ، سیمین ، سوزا ، لافت ، سلخ ، دوستکو ، شیب دراز هستند. هر کدام سواحل دارای ساحلی شنی ، ماسه ای ، صخرهای و گلی متفاوت هستند . ساحل صخره ای ریگو به دلیل روی آب آمدن لاکپشتها برای نفس گیری و تغذیه به ساحل لاکپستها معروف است .
رطوب هوا در قشم بسیار بالا است و میانگین دمای هوا 26 و بین 18 تا 33 در طول شبانه روز متغیر است .
تاریخ
نام جزیره قشم در دوران ساسانیان ابرکاوان بوده که کاوان در زبان فارسی قدیم به معنای تبارکاوه بوده است . در زمان زمامداری ابرکاوان قشم شهری پر رونق و از نظر کشترزارهایی همچون درختان خرما و دیگر درختان میوه و همچنین مرکزی مهم برای فعالیت دریانوردی و تجاری و منبع آب شیرین کشیتی ها بود . در سال 643 میلادی فرمانروایان عرب و عمان به رهبری عثمان بن الولعاصی ثقفی به سپاهیان خود به جزیره حمله کرد و قشم اربه تسخیر خود درآورد .
اقتصاد
اقتصاد جزیره قشم از صیادی ، فعالیتهای تجاری ، دامپروری ، کشاورزی ، معدن و منابع گاز تشکیل شده است .
صید ماهی در جزیره قشم یکی از پر درآمد ترین منابع مالی کحسوب میشود و اکثر جمعیت این شهر را در این حرفه مشغول کرده است ، دامپروری نسبت به تعداد جمعیتی که دارد از مطولبیت خوبی برخوردار است و راس های بسیاری از گاو ، گوساله ، گوسفند و شتر دارد . کشتاورزی در قشم به دلیل بارندگی کم و نبود آب شیرین به صورت دیم انجام میشود. معادن نمک ، گاز ، خاک سرخ و سنگ آهن از مهمترین معادن فعال در جزیره قشم است . در خصوص منابع گازی ، جزیره دو میدان گازی گَوَورزین و سرخون را دارد که میدان گَوَورزین گاز شیرین استراج میکند و جهت استفاده به پالایشگاه بندرعباس انتقال میشود و گاز سرخون جهت مصارف خانگی و صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد.
مردم و فرهنگ
جمعیت مردمی جزیره قشم حدود 150 هزار نفر است که 40 درصد در مناطق شهری و 60 درصد در مناطق روستایی زندگی میکنند . قشم به خاطر موقعیت که داراد به غیر از جمعیت بومی ، جمعیت مهاجر نیز دارد که در بخش های تجاری ، بازرگانی معادن ، ادارت خصوصی و دولتی فعالیت میکنند .
زیبا مردم قشم فارسی با گویش جزیرهای یا قشمی است که با گویش بندری فرق میکند ، این گویش برآمیخته از لهجه های فارسی ، عربی ، بندری و هندی که در هر قسمت از قشم این لهجهها تغییر میکند .
دین مردم جزیره قشم اسلام با مذهب تسنن شافعی و در برخی نقاط تشیع است .
گردشگری
جزیره قشم همچون سایر جزایر در زمینه گردشگری فعالیت بسزایی دارد و در سالهای اخیر سعی کرده با راه اندازی زیرساخت های گردشگری از جمله ساخت هتل و اقامتگاههای گردگشری و بازارهای تجاری گردشگران را به خود جذب نماید . جزیره قشم نیز همچو جزیره کیش جز مناطق آزاد محسوب میشود و سالانه برای خرید و گردش به آجا سفر میکنند . جزیره قشم به خاطر داشتن جاذبه های طبیعی در ژئوپارک در سازمان یونسکو ثبت شده است . راههای ورودی به جزیره قشم از طریق دریا و پرواز فرودگاهی انجام میشود .
اماکن دیدنی جزیره قشم ، غارهای خربس ، جنگلهای حرا ، پارک دلفین های آبی ، تنگه چاهکوه ، دره ستارهها میباشد.